Selecteer een pagina

Kelly Bennis

Al mijn hele leven houd ik van eten, koken en mensen helpen. Eetculturen ontdekken, nieuwe gerechten proeven en reizen vind ik geweldig. Genieten van eten komt samen in mijn werk als coach en diëtist, maar ook als kookboekenauteur, kok en food-documentairemaker.

In mijn werk als diëtist zag ik vele mensen worstelen met eten, hun gewicht en afvallen. Genieten van eten, wat zo vanzelfsprekend is voor mij, bleek dat absoluut niet voor hen. Eten geeft hen geen energie, maar zorgt voor uitputting, een dagelijkse strijd. Het viel mij op dat eten niet het probleem was, maar iets anders. Ik wilde écht kunnen helpen, en op zoek gaan naar het probleem achter de eetbuien en de oplossing. 

Om dit te kunnen doen, specialiseerde ik mij in cognitieve gedragstherapie en eetstoornissen. Ik ben opgeleid door een psycholoog en gedragtherapeut gespecialiseerd in eetproblemen. Wanneer je de oorzaak weet van je eetprobleem, kun je ook de oplossing vinden. Mijn manier van werken veranderde. De focus verschoof van voedingsadvies naar de psychische kant van eten: je gevoelens en gedachten. Waar komt je eetgedrag vandaan? Waarom eet zoals je eet? Dit is bij iedereen anders. Door dit uitgebreid te onderzoeken, leer je jezelf en je eetgedrag beter begrijpen. Je bent dan in staat je mindset met eten te veranderen zodat je stap voor stap grip krijgt op je eten en gedachten. Zodat je weer kunt genieten van eten, zonder stress en schuldgevoelens.

“Eten en koken geven mij ontzettend veel energie.”

Écht lekker eten

Mijn liefde voor eten kan ik overbrengen door veel in de keuken te staan, te proeven, te leren, te creëren, door mensen te ontmoeten die net zo van eten houden als ik. Ik geniet enorm van koken, en kook graag uitgebreid voor familie en vrienden en leer graag van anderen. Ik vind koken zó leuk dat ik de opleidingen volgde tot patissier en kok. Ik was leerling bij Patisserie Holtkamp en chefkok John Halvemaan.

Het liefst kook en eet ik over de grens. Zo kookte ik in een hut in Suriname, weet ik hoe knapperig brood met verse ananas van een houtvuurtje in de jungle van Thailand smaakt, bereidde ik met zestien man een feestmaal aan een meer in Zweden en liet een Spaanse patissier mij drie dagen lang zien hoe hij zijn lokale zoetigheden maakt.

In Servië breng ik veel tijd door, kook ik samen met iedereen die op mijn pad komt en daar schrijf ik een boek over en maak ik food documentaires van. Want de Servische eetcultuur is zó geweldig, dat plezier wil ik delen. Meer over Servië lees je hier.

Media & publicaties

Radio Mangaire (NPO Radio 1)
Vrijdag 7 augustus 2020
‘Het hele uur over de Servische keuken met (…) Servië-kenner Kelly Bennis.’ 

Je kunt de aflevering hier terugluisteren.

SHORT FILM / DOCUMENTARY: “Sweet Slavic Secret” 2019
Mar 1, 2019
Belgrade & Cleveland Media Group

Our documentary “Sweet Slavic Secret” about slatko has been shown at the 8th annual Short Sweet Film Fest at 1 March 2019 at Alex Theater, Cleveland, USA.

Featuring Andja Radojevic. Videography, editing, director: B.R. Tatalović. Post management: Deborah Ochwat. Written and produced by: Aleksandra Rubinjoni and Kelly Bennis.

Finalist USA: ONE MINUTE – ONE STORY: “Sladko – Sweet Slavic Secret”
(2018)

Sep 2018
Belgrade & Cleveland Media Group

“Sladko – Sweet Slavic Secret” (2018) was selected as one of five finalists in “one-minute-docs” category at Chagrin Documentary Film Festival 2018 in Ohio, USA.

Team: B.R. Tatalović (director/editing)
Sandra Rubinjoni en Kelly Bennis (writing/producing)
Deborah Ochwat (postproduction)

Bravo Belgrado
November 2018
ELLE Eten

De lekkerste eet- en drinkplekken in & om Belgrado (Servië).

Dit Turkse drankje is het ultieme comfortfood

Elle Eten.nl 

Artikel over het Turkse drankje sahlep, gemaakt van orchidee. Turkse bakkerij Kaya Pastanesi in Rotterdam deelde graag het recept met mij. 

In 20 minuten van XL naar S
Dec 2016
Carrera Culinair / Overamstel uitgevers
Receptontwikkeling van 200 recepten voor het boek In 20 minuten van XL naar S van Mieke Kosters.


Van XL naar S – Mieke Kosters

Dec 2015
Carrera Culinair / Overamstel uitgevers
Receptontwikkeling van 200 recepten voor het boek Van XL naar S van Mieke Kosters. Met dit boek neem je zelf de regie en kun je zelf de balans vinden met gevarieerde en lekkere recepten in de categorie van XS tot XL.

Vegatopia Het Kookboek

maart 2015
Medeauteur
Uitgeverij Nieuw Amsterdam