Selecteer een pagina

Sahlep: drankje met orchidee

Niet alleen in de winter, maar ook op een wat koudere, regenachtige dag kan ik soms zomaar zin hebben in een warm drankje. 

En altijd als ik aan sahlep denk, is het niet in het seizoen. In Turkije drinkt men het graag in de winter, dat is ook wanneer ik dit lekkere drankje kreeg van de lieve Yeliz en haar vader van de Turkse familie bakkerij Kaya Pastanesi in Rotterdam. Onderstaand artikel schreef ik eerder voor Elle Eten. En nu deel ik het met jullie, omdat ik weer aan sahlep moest denken. In mei.

 

 Kaya Pastanesi is een Turkse bakkerij in de meest multiculturele wijk van Rotterdam. Eigenaar meneer Kaya en dochter Yeliz vertellen over het drankje sahlep dat zij verkopen. ‘Sahlep is fijngemalen wortel van de orchidee.’ legt Yeliz uit. In Turkije wordt hiermee een typisch winterdrankje gemaakt met volle melk en suiker. Tijdens het koken wordt het dik, schuimig en fluffy door het orchideepoeder. Lekker! Hiermee wil je heerlijk wegkruipen op de bank. Sahleppoeder wordt ook in ijs verwerkt voor een elastische structuur. Meneer Kaya zou het graag verkopen, ‘maar daar heb je speciale ijsmachines voor nodig.’ Kaya verkoopt traditionele specialiteiten, maar is altijd op zoek naar vernieuwing. Trends zetten ze naar eigen hand door er een Turks tintje aan te geven, zoals koekjes van noten en chocolade gehuld in zelfgemaakte pasta van pistachenoten uit Turkije.

De orchideewortel waar sahlep, ook wel sahlab of saleb, van wordt gemaakt komt voor in Anatolië, een gebied in Aziatisch Turkije. Daarbuiten is het moeilijk verkrijgbaar, maar wellicht kun je het online vinden. Niet te verwarren met instant sahlep, waaraan maïzena, melkpoeder en suiker is toegevoegd – en waar soms niet eens orchidee in zit.

Sahlep recept
Meneer Kaya houdt van zoet: ‘Voor een kilootje is tweehonderd gram suiker niet veel hoor.’ Kook 1 liter volle melk, zet het vuur laag, los er 200 g suiker en 1 el vanillesuiker in op. Voeg 1 dessertlepel sahlep toe en roer voortdurend met een garde tot de melk opnieuw kookt en omhoog komt. Voorkom aanbranden. Wanneer de melk dik en schuimig is, is het klaar. Serveer in vier glazen en bestuif met kaneel

Kaya Pastanesi, 1e Middellandstraat 123-B, Rotterdam 

 

Ik vroeg ook aan Mooncake en Merijn Tol of ze weten waar je momenteel sahlep kunt kopen, maar helaas is het inderdaad niet verkrijgbaar in Nederland. Als zij het niet kunnen vinden… dan zal het er waarschijnlijk ook niet zijn. Mocht jij het toch weten waar je het kunt krijgen, laat het me weten.

Warme specerijenmelk
Wees getroost: ook zonder sahlep kun je heerlijke warme melk maken.
Verwarm melk – het meest smaakvolle vind ik volle (geiten)melk –  in een steelpan op laag vuur. Voeg naar wens één of meerdere van de volgende specerijen toe: vanille, kaneel, kardemom, kruidnagel, pimentkorrels, (verse) gember, anijs, steranijs… De hoeveelheden komen niet zo nauw, je kunt op 500 milliliter melk bijvoorbeeld van kaneel en vanille een stokje toevoegen en van de overige specerijen een stukje of een paar stukjes. Voeg eventueel ook 1 eetlepel cacaopoeder toe en je hebt gekruide chocolademelk. Als je het een tijdje laat staan, eventueel van het vuur af met deksel erop (of op een stoofplaatje op een laag vlammetje zodat het niet overkookt), wordt de smaak wat sterker.  Je kunt de melk zeven of serveren met de specerijen er nog in. Het is niet nodig, maar je kunt suiker, honing of ahornsiroop naar smaak toevoegen.