Deze taart eten we normaal gesproken met het ontbijt in Servië, maar als avondeten gaat ook prima met een salade erbij en eventueel wat pittige kobasica – droge worst. Deze plaattaart is echt pure zomervreugde op je tong, en je wilt een dansje doen als je het proeft! Hij is nóg lekkerder als je courgettes van de moestuin gebruikt. Probeer iemand te vinden met een moestuin, die mensen willen je meestal maar al te graag wat van hun courgette overschot geven…
6 plakjes roomboter bladerdeeg of 270 g, ontdooid
100 g feta, verkruimeld
100 g naturel roomkaas
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 courgette, in plakken van 5 mm
1 tomaat, in dunne plakken
1 hand verse basilicum, in reepjes
versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat, verbind losse plakjes met elkaar door ze lichtjes te laten overlappen en aan te drukken met je vingertoppen.
Meng feta, roomkaas en knoflook tot een egaal mengsel en besmeer het bladerdeeg ermee.
Beleg dakpansgewijs met 1 laag courgette en verdeel daarover de tomaat.
Bak circa 12 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.
Bestrooi met basilicum en peper.