Selecteer een pagina

Over yoghurt en fermenteren

Sinds februari maak ik mijn eigen yoghurt. De schuld van Meneer Wateetons.

Yoghurt Waar de meeste yoghurts thermofiel zijn en een beetje van tropische temperaturen houden, zijn viili uit Finland en matsoni uit Georgië mesofiel. Wellicht heeft dat met hun afkomst te maken. Mesofiele yoghurt kun je maken op kamertemperatuur, superhandig dus. Je hebt niet meer nodig dan een schep yoghurt en melk.

schapenyogh

Zelfgemaakte villi yoghurt van rauwe schapenmelk

De eerste viili en matsoni die ik maakte, kreeg ik van Meneer Wateetons tijdens zijn cursus Fermenteren XL en werden gemaakt met rauwe schapenmelk van schapenboerderij de Dikhoeve in Ransdorp. De keren daarna heb ik geitenmelk uit de supermarkt gebruikt, en dat doe ik nu nog steeds. Schapenmelk vind ik wel lekkerder, omdat deze een mildere smaak heeft dan de geit, maar is wat lastiger verkrijgbaar. Viili eet ik elke dag, mijn favoriet. Laatst was mijn precious viili bijna op, omdat ik was vergeten wat in te vriezen. Dat gebeurt me niet meer. Viili blijkt een yoghurt voor echte yoghurtdiehards, want hij is een beetje slijmerig, waardoor veel mensen ervoor bedanken. Zonde… want het is echt superlekker.

pinkviili

m1

Invriezen van matsoni als yoghurtstarter

Spaanse yoghurt Wat in Nederland kan, moet ook in Spanje lukken, dacht ik. In de plaatselijke supermarkt kocht ik mijn favoriete geitenyoghurt Griekse stijl. Een schepje mengde ik met gepasteuriseerde leche de oveja, schapenmelk. Het duurde aanzienlijk langer dan thuis om yoghurt te maken: in plaats van 1-2 dagen, wel 5 dagen. Deze yoghurt bleek dus thermofiel te zijn. Zo dik als het origineel werd hij sowieso niet: Griekse yoghurt is uitgelekte yoghurt. Thuis werd het vermoeden bevestigd: een paar maanden later heb ik de yoghurt gemaakt bij een kamertemperatuur van 30 graden en toen was hij wel snel klaar. Niet zo lekker als het origineel, de gebruikte geitenmelk overheerste te veel. Daar wil ik nog meer mee experimenteren.

Kokosyoghurt Tegelijk met Meneer Wateetons experimenteerde ik met het maken van kokosyoghurt. Plantaardige rijst-kokosmelk met yoghurt, kokosmelk met yoghurt, kokosyoghurt met viili, etc. Allemaal op kamertemperatuur. Het leverde wel mooie plaatjes op, maar hij is het nog niet gelukt. Die van Wateetons inmiddels wel.

koko

Kokosyoghurt in wording