Selecteer een pagina

Over Drank en zelf drank maken

In het rijtje van onmisbare handboeken is er weer een boek bij: Over Drank van Meneer Wateetons. Het staat vol met de nodige theorie (heerlijk leesvoer!), voorzorgsmaatregelen (je wilt natuurlijk niet blind worden van je zelfgestookte drank), het essentiële en optionele materiaal dat je nodig hebt (van waterslot tot refractometer) en natuurlijk heel veel recepten om zelf bier te brouwen, cider te maken en drank te distilleren. Binnenkort verschijnt mijn boekinhoudelijke recensie op Vegatopia.

In dit stuk deel ik proefnotities en vertel ik over mijn ervaringen met het zelf maken van drank onder leiding van Meneer Wateetons. Het ene drankje maken bleek verrassend eenvoudig, een ander vereist weer wat meer inspanning en geduld. Bij dit boek deel ik Meneers mening: het proces maken is het leukste.

overdrank

Tijdens de workshop Over Drank bij Boergondineren in Ransdorp ter ere van het uitkomen van zijn boek mochten we een heleboel door Meneer gemaakte dranken proeven en ruiken. Enkele tips:

  • witte port: Heel aromatisch. Doet aan dessertwijn denken, maar veel minder zoet. Lekker!
  • bananenwodka: Een hele sterke smaak van verse banaan; fris, fruitig. Niet te zoet, doordat er geen extra suiker wordt toegevoegd. Dit smaakte erg goed. Ik vond het heel verrassend om te horen dat je gewoon plakjes banaan in sterkedrank kunt doen (kort samengevat) en dat je op die manier heel simpel je eigen bananendrank kunt maken.
  • droplikeur: Als ik aan droplikeur dacht kreeg ik voorheen associaties met stoperige, mierzoete drank, maar dat is veranderd dankzij de droplikeur van Meneer Wateetons. Deze droplikeur van wodka en dropjes bleek heel erg simpel te maken, lekker, vol van smaak en niet te zoet. Bekijk eens dit filmpje op Foodtube over de workshop en het maken van droplikeur.
  • advocaat: prachtig van kleur, schepbaar op een lepeltje (als onderdeel van een dessert!) en een zacht mondgevoel. Voor mij persoonlijk was de alcohol wat te sterk aanwezig, maar dat kun je vast een beetje finetunen. Kijk hier voor het recept.

Foto: Meneer Wateetons
Verzameling door Meneer Wateetons zelfgemaakte drank. Foto: Meneer Wateetons


Zelfgemaakte drank

Cider, bier en moonshine
Tijdens het Wateetons Wilde Weekend in Zweden heb ik cider, bier en moonshine gemaakt. Erg leuk om te doen, hier lees je er meer over.

Gin
Bij het maken van gin tijdens de workshop Over Drank voelde ik me net een soort Joris. Wodka breng je op smaak met kleine hoeveelheden esprits en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hier lees je er meer over en geef ik je twee recepten, voor een op Suriname geïnspireerde gin én gin-tonic.

Zelfgemaakte esprits Foto: Meneer Wateetons

Zelfgemaakte esprits. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.  Foto: Meneer Wateetons

Fruitlikeur
Die bananenwodka van Meneer had indruk gemaakt. We maakten fruitlikeur en ik bracht de wodka op smaak met banaan, passievruchtpulp, limoensap, limoenschil en citroengras. Onderstaande pot heb ik een paar weken donker weggezet.

tw

Tropische wodka. Links: dag 2. Rechts: dag 31.

Na een paar weken wachten heb ik nu het resultaat, mijn eigen tropische wodka. Na één maand macereren, het laten opnemen van de smaak, heb ik de wodka gezeefd en weer een week donker weggezet. Vandaag heb ik de wodka twee keer door kaasdoek gegoten. Je ziet dat de wodka alweer donkerder is geworden ten opzichte van een week geleden, en de smaak is ook beter geworden.

zeven

Zeven van de tropische wodka

wodka

Links: tropische wodka dag 31. Rechts tropische wodka dag 38.

Voor het goed oplossen van de smaak heb je alcohol nodig met een hoog alcoholpercentage van 70-80%. De gebruikte wodka heeft een alcoholpercentage rond de 40%, wat verklaart waarom de smaak nu niet zo sterk is. De banaan was daarnaast nog niet erg rijp waardoor hij niet zoet smaakt. Conclusie: leuk project, maar qua smaak haalt hij het bij lange na niet bij het recept van Wateetons. Het draait hier om details, dat is duidelijk.

Een keer mijn eigen IPA maken met heerlijke frisse grapefruitsmaak, mij wagen aan het gember-limoenbiertje van de super enthousiaste Jasper van Brouwerij X, ouzo maken, of Mannenliefde brouwen van Oedipus. Hoe gaaf is dat! Met het boek Over Drank van Meneer Wateetons kan het gewoon. Maar laten we nou niet overmoedig worden. Eerst maar eens beginnen met een bierstarterskit van de HEMA, zoals Meneer tipt in zijn boek.

Alle recepten voor bovenstaande dranken zijn te vinden in Over Drank van Meneer Wateetons. Meneer geeft ook workshops over Drank, zoals de workshop bier brouwen voor beginners.