Selecteer een pagina

Niet kunnen stoppen met eten

Niet kunnen stoppen met eten. Eetbuien, bingen.

 

Misschien herken jezelf daarin.

Ik kreeg laatst de vraag of ik meer kan vertellen over binge eating, BED, binge eating disorder. Ook wel een eetbuistoornis genoemd. Ze wilde er graag meer over weten. De vraag die haar bezig hield, was:

Wat is het verschil met iemand die gewoon van eten houdt?

Wat ik vaak zie, is dat het niet herkend wordt als een eetbuistoornis. Dat is ook niet zo gek. Als er niet veel over wordt gezegd of geschreven dan is het ook moeilijk om jezelf daarin te herkennen.

Het is wel fijn als je weet dat het een naam heeft. Waar je mee loopt, waar je mee worstelt. Omdat je dan beter geholpen kunt worden. Omdat er dan hulp is die je daarbij kan helpen, zodat je je weer beter gaat voelen.

Ik zal wat uitleg geven over wat nu het verschil is met iemand die gewoon van eten houdt en iemand die wellicht een eetbuistoornis heeft.

Er zijn verschillende vormen en tussenvormen van eetstoornissen. Het is persoonlijk waar je last van hebt.

Diegene die een diagnose kan en mag stellen of je binge eating disorder hebt, is de psycholoog. Soms kan de huisarts ook de diagnose stellen.

Wat het verschil is, is dat iemand die gewoon van eten houdt, als het goed is, erg van het eten geniet. Er een lekker gevoel bij heeft. Wat bij een eetstoornis komt kijken is dat je er veel last van hebt. Het beheerst je dag. Het heeft heel veel invloed op je dagelijks leven, en niet op een fijne manier. Daar komen ook een aantal andere dingen bij kijken. Het hoeft niet zo te zijn dat je van alles last hebt wat ik nu beschrijf. Maar als een aantal dingen hiervan jou wel heel bekend voorkomen, dan kan het zijn dat er sprake is van een eetbuistoornis.

Kenmerken van een eetbuistoornis

– Last van eetbuien;
– Sneller eten;
– Niet kunnen stoppen met eten;
– Gevoel van controleverlies;
– Eten tot je vol zit, of je oncomfortabel voelt;
– Grote hoeveelheden eten zonder dat je honger hebt;
– Liever alleen eten, niet in gezelschap, omdat je je misschien schaamt omdat je eetbuien hebt;
– Misschien ervaar je jouw eetbuien als een soort vriend, dat het jou heel veel geeft, dat je eigenlijk niet zonder die eetbuien kunt;
– Schaamtegevoel;
– Schuldgevoel;
– Walgen van jezelf na een eetbui;

Een verschil tussen binge eating en boulimia is dat er geen compensatie is, zoals bijvoorbeeld overgeven.

Wat kun je doen als je jezelf hierin herkent?

Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp hierbij te zoeken. Dit kan helpen om van je eetstoornis te herstellen. Als je langer wacht, duurt het herstel ook vaak veel langer. Ga hiervoor naar een in eetstoornissen gespecialiseerde psycholoog of diëtist. Het liefst allebei, of een eetstoorniskliniek. Voor de psycholoog en kliniek heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Het is belangrijk dat diegene waarvan je hulp krijgt, gespecialiseerd is in eetstoornissen. Ze hebben inzicht in de eetstoornis, hebben begrip voor je en begrijpen wat je meemaakt. Zo krijg je de juiste zorg. Het is belangrijk dat jouw zorgverlener oog heeft voor jouw gevoelens, dat diegene snapt waar jij doorheen gaat. En dat diegene weet dat jij geen baat hebt bij een dieet of focus op je gewicht. Want dat kan de eetprobleem of eetstoornis verergeren. Het is fijn als iemand jou echt begrijpt en de zorg geeft die je nodig hebt, en dat is geen dieet of focus op gewicht. Ik vertel in podcast #5 en #7 waarom een dieet niet de oplossing is als je worstelt met eten en waarom focus op je gewicht geen goed idee is.

 

 

Luister hier de podcast van dit artikel: