Musthave kookboeken met groente voor elke dag

Onderstaande boeken gebruik ik al een tijdje in mijn keuken, en zijn hele fijne boeken voor dagelijks gebruik. Allemaal met lekker veel groente.

De Groentebijbel – Mari Maris

In de Groentebijbel staan maar liefst 65 groentesoorten en eigenlijk nog meer, want bosui en sjalot staan bijvoorbeeld in hetzelfde hoofdstuk. Het boek heeft een stevige hardcover en bijna 500 bladzijden met 850 recepten in een prettig leesbare en strakke typografie. Het boek begint met basistechnieken voor in de keuken, handige basisrecepten zoals bouillons, sauzen en deeg en een seizoenskalender.

Bovenaan elke pagina staat de groentesoort, dus je kunt deze eenvoudig en snel opzoeken. Bijna elke groente is gefotografeerd op het land met blauwe luchten of zwarte aarde: grappig om ook eens de hele plant te zien. Elk groentehoofdstuk is overzichtelijk ingedeeld: seizoen, kopen, verwerken, combinaties, recepten. Vooral Frans en Italiaans, maar eigenlijk komt de hele wereldkeuken langs: Spaans, Hollands, Mediterraans, Aziatisch, Zuid-Amerikaans. Bijna elke groente kent een “bijna puur” bereiding: lekker simpel dus. De recepten zijn zowel hartig als zoet: van artisjokbodems (op negen manieren om ze te marineren) en tiramisu van wortel of in sinaasappelsap gesmoorde rabarber. De recepten zijn vaak vrij eenvoudig. Veel van de recepten gaan vergezeld van variatietips en serveersuggesties, erg prettig! Een fantastisch basisboek om elke dag uit te koken.

De Groentebijbel – Mari Maris
Uitgeverij Carrera – €29,90



I love groente – Janneke Vreugdenhil

Als je dit boek in je handen hebt, wordt je meteen vrolijk. Een lekker handzaam formaat met mooi papier en felle kleuren. Hier hou ik van: snelle en lekkere recepten met groente als uitgangspunt. Een boek dat bruist van het enthousiasme met omschrijvingen waar je meteen trek van krijgt: “Dit gerecht staat in no time op tafel en smaakt alsof je op een met geraniums overgroeid terras aan de Bosporus zit.” Elk hoofdstuk begint met I love…: groene blaadjes, wortels & knollen, pompoenen & paddo’s, bonen & erwten, aubergines & courgettes, tomaten&paprika, de familie ui, kool & co, mix en match. De recepten zijn zeer gevarieerd. De keukens van Italië, het Midden-Oosten, Spanje en Azië komen veel voorbij, maar ook de Hollandse: Thaise yam van kouseband & pinda’s, doordeweekse snijbonen met knoflook en tijm, rokerige baba ganoush en maak-je-groentela-leeg-soep. Bekijk hier alvast 18 pagina’s van Janneke’s heerlijke boek met bijvoorbeeld recepten van haar Marokkaanse zoete oranjebloesem worteltjessalade of tofu met paksoi, zwarte bonen en flink veel peper.

I love groente – Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij Nieuw Amsterdam – €19,95

 

 

Fresh en Light – Donna Hay

Fresh en Light is een heerlijk groot boek wat open blijft liggen, met prachtige fotografie waarvan het water je in de mond loopt. Het boek bevat eenvoudige recepten voor ontbijt, lunch, salade, (snelle) avondmaaltijden, snacks, bijgerechten, desserts, traktaties en basisrecepten. Donna Hay is geen fan van diëten maar van balans en dat laat ze in dit boek zien. Naast gebalanceerde recepten is er ook plaats voor (zoete) verwennerij. Het boek bevat heel veel vegetarische recepten met veel aandacht voor groenten, granen, peulvruchten en tofu. De focus ligt vaak op de Aziatische en Italiaanse keuken en het Midden-Oosten. Een greep uit de recepten: wentelteefjes uit de oven, salade van rauwe bietjes met gegrilde geitenkaas, krokante tofoesalade, pittige wortelfrittata en chocolade biscotti met noten. Een terugkerend element zijn de pagina’s met een basisrecept met vele varianten daarop, zoals: ontbijtmuffins, volkoren pizza’s,  Vietnamese rijstrolletjes, papieren pakketjes, edamame boontjes en ijslolly’s. Met alle lichte en eenvoudige recepten een heerlijk boek voor de lente en zomer, maar eigenlijk heel geschikt voor elke dag van het jaar.

Fresh en Light – Donna Hay
Uitgeverij Van Dishoeck / Unieboek Het Spectrum
€25,00