Selecteer een pagina

Fluweelzachte romige pompoensoep

Lekker eten koken is een manier van zorgen. Voor jezelf en anderen. Soep is echt comfortfood. Verwarmend. Genieten. En extra op een regenachtige herfstdag. Als je struggled met eten, kan voor jezelf zorgen met eten, helend werken. Op deze manier verander je stapje voor stapje je kijk op eten: van schuldgevoelens en stress naar genieten. Kortom, zelfzorg.

Mijn hele leven kook ik al graag, maar lekkere soep maken vond ik altijd een uitdaging, vooral pompoensoep. Inmiddels ben ik kok en ben ik heel goed geworden in lekkere soepjes maken. Maar de recepten die een bijzonder plekje hebben in mijn hart, zijn recepten met een herinnering: die ik heb leren maken van familie, vrienden of mensen die ik heb ontmoet op reis. Deze pompoensoep leerde ik maken in Servië, van mijn schoonmoeder. Met pompoen uit eigen tuin. Zelfs de varkens en kippen smullen mee van verse stukken pompoen. Eindelijk leerde ik hèt recept voor pompoensoep. Zó lekker, en zó simpel. Ik roep steeds uit hoe lekker deze soep wel niet is.

Welk gerecht vormt voor jou een mooie herinnering?

Voor ongeveer 3 liter soep (6 flinke kommen)

500 g (fles)pompoen
200 g winterwortel
1 ui
250 g aardappel
ca. 2 L groentebouillon (groente moet onderstaan)
1 tl kerriepoeder
125 g crème fraîche
1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
versgemalen zwarte peper


1. Schil de groenten en snijd in grove stukken en kook in de bouillon tot het helemaal zacht is.

2. Voeg kerriepoeder, crème fraîche en peterselie toe, roer goed en warm nog een paar minuten. Pureer de soep fijn en serveer met veel versgemalen zwarte peper.

Vers is deze soep het lekkerst. Wil je hem toch eerder maken, dan kan dat: bereid stap 1 tot drie dagen van tevoren, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm voor je de soep afmaakt volgens stap 2.