Selecteer een pagina

Meer smaak in je keuken: over chilipepers en chilipepertraining

Paprika en chilipepers behoren tot dezelfde familie: Capsicum annuum, maar verschillen in pittigheid.

Krijg je bij het lezen van chilipeper spontaan visioenen van zweetdruppels op je voorhoofd en een mond die in de fik staat, terwijl je deze wanhopig probeert te blussen?

Laat je niet meteen afschrikken.“Dan proef je niks meer” is in relatie tot pittig eten, een veelgehoorde uitdrukking. Je kunt jezelf echter trainen in het eten van chilipeper, waardoor je er een heel smaakpalet bij krijgt in je keuken. Als je niet zo vaak chili eet, raakt je tong geïrriteerd en heb je de sensatie niets meer te kunnen proeven. Je hebt alleen aandacht voor je mond die in vuur en vlam staat. Eet je vaker pittig, dan wordt de grens waar deze irritatie optreedt steeds hoger: je kunt steeds pittiger eten en gaat de heerlijke smaak van chilipeper proeven en waarderen.

Wil je ook op chilipepertraining? Start met een kleine hoeveelheid chili, probeer verschillende soorten en bereidingswijzen uit en bouw dit langzaam op. Uiteindelijk zul je het met me eens zijn dat sambal oelek níet pittig is, eet je een Thaise curry met smaak en ga je desperate op zoek naar weer een andere chilivariant om je smaakpapillen tevreden te stellen.

Lees hier meer over piménton de la Vera, chilipeper, jalapeño en hotsauce.

ch-verz